سبک زندگی سالم یک گام مهم برای داشتن کودک سالم است
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دکتر لیلا مسعودی مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه اظهارداشت: داشتن فرزند یکی از لذت بخش ترین و مهم ترین اتفاقات زندگی مشترک برای زوجین است و عوامل معمول زندگی روزانه که شاید ما به آنها آگاهی چندانی نداشته باشیم، سلامت باروری ما را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: ناباروری به عدم بارداری پس از یکسال تماس جنسی منظم (دو تا سه بار در هفته) و بدون جلوگیری از بارداری تعریف می شود و ناشی ازعوامل مرتبط با زنان، نظیر نداشتن تخمک گذاری یا بسته بودن لوله ها و در مردان نظیر کاهش تعداد یا حرکت اسپرم (نطفه مرد) است و در برخی موارد، علت ناباروری نامشخص یا به عبارت دیگر علیرغم طبیعی بودن آزمایشها و بررسی ها، دلیل قطعی برای باردار نشدن وجود ندارد.
مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه با اشاره به عوامل موثر در ناباروری بیان داشت: داشتن رژیم غذایی مناسب همراه با فعالیت فیزیکی باعث تعادل وزن می شود، بطوریکه خانمهایی با وزن خیلی زیاد یا وزن خیلی کم، ممکن است با مشکل عدم تخمک گذاری و اختلال قاعدگی مواجه شده و باروری آنها تحت تاثیر قرار گیرد، بنابراین کلید کاهش وزن، داشتن یک رژیم متعادل و سالم، افزایش فعالیت فیزیکی و ورزش است.
مسعودی با تاکید بر اینکه نوشیدن مواد غذایی حاوی کافئین در افزایش احتمال ناباروری در زنان نقش دارد، تشریح کرد: خانم ها با عدم مصرف کافیئن از جمله قهوه، چای، شکلات و شیر شکلات می توانند جذب آهن و کلسیم، بعنوان دو ماده معدنی موردنیاز برای بارداری و لقاح را افزایش داده و خطر سقط خود به خودی را کاهش دهند.
وی اظهار داشت: با وجود اینکه ورزش نقش مهمی در سلامت عمومی دارد، ولی ورزش خیلی زیاد و سنگین میتواند تاثیر منفی بر باروری داشته باشد.
دکتر مسعودی با بیان اینکه سیگار یکی دیگر از عـواملی اسـت کـه شـانس باروری را به میزان قابـل تـوجهی کـاهش مـیدهد، تصریح کرد: سیگار اثر منفی زیادی بر سلامت باروری دارد، بطوریکه مدت زمان لازم برای باردار شدن یک خانم سیگاری دو برابر یک خانم غیرسیگاری است و سیگارکشیدن مردان و زنان (هر دو) باعث کاهش باروری می گردد.
مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس به اثرات مواد محرک اعتیاد آور و مکمل های بدنسازی در ناباروری اشاره کرد و گفت: مواد محرکی مانند ماریجوانا وکوکایین می توانند روی باروری زنان و مردان و سلامت جنین تاثیرگذار می باشند.
وی با تاکید بر اثر منفی مصرف الکل بر باروری خاطرنشان کرد: الکل باعث اختلال در سوخت و ساز کبد و بر هم زدن تعادل هورمونی در زنان و مردان شده و در زنان باعث تأخیر در بلوغ تخمک و کاهش کیفیت آن و افزایش احتمال سقط میشود.
مسعودی یادآوری کرد: با توجه به اینکه برخی از داروها می توانند تاثیر منفی در تولید اسپرم داشته باشند، لازم است آقایان در سنین باروری از مصرف خود سرانه دارو نیز پرهیز نمایند.
وی در پایان با اشاره به اینکه استرس نیز بر ناباروری تاثیرگذار است، گفت: استرس بخشی از زندگی روزانه است و نمی توان همه فشارهای روحی را حذف نمود، اما می توان زمانی را برای آرامش اعصاب اختصاص داد. مطالعه، قدم زدن، عبادت، گوش دادن به موزیک ملایم، صحبت و تبادل پیام با دوستان از راه های دستیابی به آرامش اعصاب است.