رتبه هفدهم استان اردبیل از نظر ابتلا به بیماری ام اس در کشور
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دکتر رامین نسیمی دوست، معاون درمان دانشگاه با اشاره به نامگذاری ۳۰ می، تحت عنوان روز جهانی ام اس گفت: بیماری ام اس یکی از شایع ترین و به روز ترین بیماری های عصبی، عضلانی شناخته شده در جهان و نیز در ایران میباشد و این بیماری بیشتر در دهه دوم و سوم عمر انسان شیوع بیشتری دارد، ولی در سالهای اخیر در دهه اول و حتی دهه چهارم عمر نیز مشاهده شده است.
وی اظهارداشت: بیماری ام اس در همه نقاط دنیا وجود داشته و متاسفانه در ایران نیز رو به افزایش است و مخصوصا در دو دهه اخیر تعداد این بیماران رو به افزایش و در زنان ۲ تا ۳ برابر مردان میباشد.
معاون درمان دانشگاه بیان داشت: علت اصلی بیماری و نیز موضوع درمان در کل دنیا در حال بررسی و تحقیق میباشد و علت بیماری منفرد نیست و مجموعه ای از عوامل خطر و مستعد کننده از قبیل ضعف سیستم ایمنی بیمار، ژنتیک، منطقه جغرافیایی، برخی عفونتهای ویروسی، کمبود ویتامین D، استرس و فشارهای روحی، بیماریهای خود ایمنی و تغییرات هورمونهای زنانه در این بیماری دخیل هستند.
وی افزود: حدود ۲۰ سال پیش ابتلا به این بیماری در ایران کمتر بوده، بطوری که کمتر از ۵ در صد هزار نفر به این بیماری دچار بودند، اما متاسفانه رشد تدریجی این بیماری در برخی از مناطق کشورمان مثل اصفهان و تهران بیشتر از صد در صد هزار نفر گزارش شده، البته در برخی مناطق مثل شیراز و برخی شهرهای شمالی هم این آمار بالاست و در این میان استان اردبیل در رده هفدهم جدول رتبه بندی مبتلایان به ام اس قرار گرفته است و بر اساس برآورد انجمن ام اس ایران، آماری حدود ۹۷ هزار مبتلا در ایران داریم.
معاون درمان دانشگاه ضمن توصیه به سبک زندگی ساده و راحت و کم استرس، کنترل سطح ویتامین D، درمان به موقع بیماریهای اتوایمیون برای پیشگیری از این بیماری گفت: علائم این بیماری براساس محل درگیری سیستم عصبی متفاوت بوده و می تواند از تاری یک چشم تا ضعف عضلانی و اختلال در تعادل مشاهده شود و توصیه میشود چنانچه این علائم در افراد جوان دیده شده و ۲۴ ساعت ادامه داشته باشد با پزشک متخصص مغز و اعصاب مشاوره انجام شود.
وی افزود: در موضوع درمان ترجیحاً داروهای قوی جهت سرکوب سیستم ایمنی استفاده می شود که در کمترین زمان بیشترین تاثیر درمانی را داشته باشد و خوشبختانه اکثر این بیماران داروهای تولید داخل مصرف میکنند.
دکتر نسیمی دوست با اشاره به آمار بیماری در استان اردبیل اظهارداشت: در استان اردبیل از سال ۸۵ که نسبت به شناسایی، پذیرش و درمان این بیماران اقدام شده تاکنون ۱۴۶۲ بیمار شناسایی شدند که ۱۳۳۴ نفر فعال و تحت درمان و مراقبت هستند و از این تعداد ۹۳۷ نفر زن و ۳۹۷ بیمار مرد می باشند.
وی گفت: به منظور پیشگیری و درمان موثر این بیماری و نیز بهبود کیفیت زندگی مبتلایان، نیاز به سیستم جامع و دقیقی جهت ثبت اطلاعات از مبتلایان داریم و در این زمینه دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اقدام به راه اندازی برنامه ثبت این بیماری در استان نموده است.
معاون درمان دانشگاه بیان داشت: در حال حاضر این بیماری جزو بیماریهای خاص کشوری تعریف شده و کلیه خدمات تشخیصی، درمانی و دارویی این بیماران مطابق بسته حمایتی ابلاغی وزارت بهداشت ارائه شده و همچنین به منظور حفاظت مالی این بیماران، صندوق بیماران خاص و صعب العلاج سازمانهای بیمه گر نیز پای کار می باشند.
گفتنی است دفتر مرکزی انجمن حمایت از بیماران ام اس استان اردبیل واقع در میدان وحدت، بیمارستان تامین اجتماعی بوده و همه روزه از ساعت ۹ الی ۱۳ آماده خدمت رسانی به بیماران ام اس میباشند.
از جمله اقدامات و مشارکت انجمن ام اس با دانشگاه می توان به هماهنگی انجام ام آر آی، تعیین سطح ویتامین D، مشاوره های تخصصی مطابق بسته حمایتی، تزریق دارو درب منزل، تامین ملزومات مصرفی برای بیماران ناتوان از جمله ویلچر، ایزی لایف اشاره کرد.