برگزاری نشست خبری گزارش ده درصد طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

۰۴ آذر ۱۴۰۲ | ۰۹:۲۳ کد : ۲۸۸۹۰ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۹۹۷
به همت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، نشست خبری گزارش ده درصد طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با حضور خبرنگاران در دانشگاه برگزار شد.
برگزاری نشست خبری گزارش ده درصد طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، نشست خبری گزارش ده درصد طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به همت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه و با حضور خبرنگاران در سالن سردار سلیمانی ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد.

در این نشست که با هدف ارزیابی فعالیت ترجمان دانش دانشگاه‌های علوم پزشکی و انتقال نتیجه پژوهش و پیام تحقیق به عموم مردم و رسانه ها برگزار شد گزارش ۱۰ درصد از طرح های خاتمه یافته دانشگاه در شش ماهه اول سال ۱۴۰۲ ارائه شد.

در ادامه این جلسه، دکتر پورفرضی، گزارشی از طرح تحقیقاتی با عنوان تاثیر مصرف آسپیرین در بیماری کرونا ارائه داد و بیان داشت: در این مطالعه مشخص گردید میزان ابتلا به کرونا در افرادیکه آسپیرین مصرف می کردند ۱۱ درصد کمتر و میزان فوت ۲۵ درصد کمتر از کسانی است که از این دارو استفاده نمی کردند.

دکتر رامین نسیمی دوست، متخصص طب سنتی و عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به دو طرح تحقیقاتی با عناوین " تاثیر آب درمانی در درمان بیماری های پوستی التهابی " و " نقش حفاظتی مشتقات جینسینگ در برابر سمیت قلبی ناشی از داروهای شیمی درمانی " گفت: با توجه به تاثیر استفاده از روش های مختلف طب مکمل از جمله آب درمانی در درمان بیماری‌های مزمن، مطالعه ای در خصوص اثرات آب درمانی و آب های گرم معدنی بر دو بیماری پوستی پسوریازیس و درماتیت آتوپیک انجام و مشخص گردید در افرادیکه ۳ روز در هفته، هر روز ۲۰ دقیقه بمدت ۲۱ روز از آب های درمانی استفاده می کنند شاهد کاهش التهاب و بهبود شرایط زندگی و کاهش عوارض و میزان عود بیماری های پوستی را شاهد بوده و براساس یافته های موجود می توان گفت استفاده از آب درمانی می تواند در درمان بیماری های پوستی التهابی کمک کننده باشد. در طرح تحقیقاتی دیگر که با هدف بررسی نقش مشتقات گیاه دارویی جینسنگ در پیشگیری از سمیت داروهای شیمی درمانی انجام شد مشخص گردید مصرف همزمان مشتقات این گیاه دارویی با داروهای شیمی درمانی باعث بهبود سمیت قلبی ناشی از شیمی درمانی در بیماران می شود.

طرح های تحقیقاتی دیگری که در این جلسه گزارش شد توسط دکتر حسن قبادی، فوق تخصص ریه و عضو هیئت علمی دانشگاه و دکتر محمدرضا اصلانی، دکترای فیزیولوژی پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه ارائه گردید. دکتر محمدرضا اصلانی با اشاره به طرح های تحقیقاتی با عناوین " تاثیر زعفران بر فاکتورهای التهابی در بیماری مزمن انسداد ریوی " و " تاثیر استعمال قلیان در کووید۱۹ " بیان داشت: در مطالعه ای که در خصوص اثر محافظتی کروسین بعنوان ماده مؤثره زعفران بر مارکرهای التهابی در بیماری مزمن انسداد ریوی مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد که کروسین از طریق جلوگیری از افزایش مارکرهای التهابی خون می تواند بر شدت بیماری در بیماران با بیماری مزمن انسداد ریوی تاثیرگذار باشد. در مطالعه دیگری که در بین ۱۹۳ بیمار تایید شده کووید۱۹ بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل انجام شد مشخص گردید استعمال مواد دخانی از جمله قلیان، ریسک انتقال کووید۱۹ را افزایش می دهد.

خانم دکتر شیما رحیم پوران، دکترای محیط زیست و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، طرح تحقیقاتی با عنوان " تاثیر وجود نقص ساختاری تیتانیا در بهبود تولید فوتوکاتالیزوری هیدروژن از تجزیه آب " را ارائه داد. وی گفت: با توجه به افزایش چالش های زیست محیطی ناشی از سوخت های فسیلی و همچنین محدود و تجدیدناپذیر بودن این منبع انرژی، مطالعات زیادی در زمینه تولید منابع انرژی جایگزین تجدیدپذیر و پاک صورت گرفته است که در این راستا، تولید هیدروژن از آب توجه زیادی را به خودش جلب کرده است. یکی از روشهای موثر و دوستدار محیط زیست تولید هیدروژن، تجزیه آب با استفاده از نیمه رسانای تیتانیا بعنوان یک فتوکاتالیزور یا تسریع کننده تجزیه آب تحت نور ماورابنفش است. در این مطالعه، مرور تحقیقات مختلف نشان داد که بدون نیاز به اضافه کردن و ترکیب با ماده دیگر و فقط با ایجاد جای خالی اکسیژن در ساختار بلوری تیتانیا می توان بازده تولید هیدروژن ناشی از تجزیه آب را بطور قابل توجهی افزایش داد. این روش قدمی جدی به سمت انرژی پاک و محیط زیست پایدار است. این مطالعه مروری در مجله Materials Science in Semiconductor Processing از انتشارات آکسفورد انگلیس به چاپ رسیده است.

دو طرح تحقیقاتی توسط خانم دکتر معصومه آقامحمدی، دکترای پرستاری و عضو هیئت علمی دانشگاه با موضوعات " تعیین ارتباط خودمراقبتی با نیمرخ شخصیتی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ " و " نقش برنامه بازدید از منزل و ارائه آموزش در بیماران تحت همودیالیز " ارائه شد. دکتر آقامحمدی در خصوص این طرح های تحقیقاتی گفت: با توجه به اهمیت خودمراقبتی در بیماران دیابتی و همچنین نقش ویژگی های شخصیتی در کنترل دیابت و خودمراقبتی در این بیماران، نتایج مطالعه نشان داد که بین نیمرخ شخصیتی و وضعیت خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ رابطه وجود دارد و بر انجام برنامه های آموزشی و مداخله ای در این موضوع تاکید می شود. در مطالعه دیگر که در بیماران دیالیزی بیمارستان بوعلی اردبیل انجام شد نقش برنامه ویزیت در منزل و آموزش بیماران در ارتقاء و بهبود کیفیت زندگی و تبعیت از درمان بسیار مهم بوده و بر نقش پرستاران حوزه سلامت به عنوان مشاور و ارائه راهنمایی ها و آموزش های لازم به بیماران همودیالیزی و خانواده آنها تاکید شده است.

یکی دیگر از طرح های تحقیقاتی ارائه شده در این جلسه، " بررسی میزان شاخص توده بدنی (BMI) دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال ۱۴۰۱ " بود که توسط محمد بهرامی، دانشجوی رشته علوم آزمایشگاهی دانشگاه ارائه شد. وی در تشریح این طرح تحقیقاتی اظهارداشت: در این مطالعه پژوهشی، ۱۵۰ نفر از دانشجویان به صورت تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه ای حاوی سوالات مربوطه را تکمیل نمودند. سوالات شامل جنسیت، وضعیت تاهل، رشته تحصیلی، ترم تحصیلی، وضعیت بومی یا غیر بومی بودن و سابقه فشار خون و سابقه چاقی در افراد بود. همچنین وزن و قد دانشجویان نیز در پرسشنامه ثبت شد. هدف بررسی میزان چاقی و BMI در دانشحویان علوم پزشکی اردبیل و ارتباط آن با پارامتر های مورد پرسش واقع شده، بود. طبق آنالیزها و محاسبات انجام شده، ۲۷/۳درصد دانشجویان دچار اضافه وزن و یا چاقی مفرط بودند. همچنین میانگین BMI دانشجویان، ۲۳/۴۴ بود که می توان گفت، این مقدار تقریبا نرمال است. ولی وجود تعداد زیادی از دانشجویان با اضافه وزن و چاقی، قابل تامل و توجه است. طبق بررسی ها، افرادی که سابقه چاقی در خانواده خود داشتند، دارای میزان BMI بالاتری بودند. بین BMI دانشجویان و رشته تحصیلی، ترم و مقطع تحصیلی، بومی یا غیربومی بودن دانشجویان و سابقه فشار خون بالا ارتباط معناداری مشاهده نشد. اما بین BMI و وضعیت تأهل دانشجویان و جنسیت آنها رابطه معناداری وجود داشت. بر این اساس مشاهده شد که میزان چاقی و BMI در دانشجویان پسر و در دانشجویان متاهل به ترتیب بیشتر از دانشجویان دختر و دانشجویان مجرد بود. البته لازم به ذکر است که ۵ درصد دانشجویان نیز دچار لاغری مفرط بودند. در نهایت، مواردی از چاقی و اضافه وزن در دانشجویان مشاهده گردید که لزوم در نظر گرفتن برنامه ها و اقداماتی در راستای اصلاح سبک تغذیه را نشان می دهد.

بررسی تاثیر تجویز ید 131 در بیماران سرطان تیروئید در ریشه کنی H.pylori یکی دیگر از طرح های تحقیقاتی بود که توسط خانم دکتر فغفوری، عضو هیئت علمی دانشگاه ارائه شد. وی در تشریح این طرح گفت: با توجه به اینکه یکی از اولویتهای پژوهشی مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش، جستجوی روشهای درمان جدید برای عفونت هلیکوباکتر پیلوری است و این باکتری، علت اصلی زخم معده و سرطان معده مرتبط با آن است و مخاط معده انسان را آلوده می کند از ۲۷ بیمار که به مرکز پزشکی هسته ای اردبیل مراجعه کردند ۱۴ فرد دچار این عفونت بودند و بعد دو ماه از یددرمانی، وضعیت عفونت آنها از طریق تست آنتی ژن مدفوع مشخص شد که ۱۳ نفر همچنان مثبت باقی مانده بودند. بنابراین، تجویز ید درمانی به بیماران دچار عفونت هلیکوباکتر پیلوری، درمان منطقی به نظر نمی‌رسد. این تحقیق با همکاری دکتر فرهاد پورفرضی، دکتر حسین پاکروی و دکتر علی محمدیان اردی انجام شد و نتایج آن در ژورنال معتبر بین المللی فناوری پژشکی هسته ای، برای چاپ پذیرفته شده است.

آخرین ویرایش۰۵ آذر ۱۴۰۲