آمار و ارقام بیماریهای منتسب از مصرف زیاد نمک
بیماریهای قلبی عروقی علت اصلی یک سوم موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن و علت اصلی مرگ در افراد بالای ۳۰ سال و دومین عامل مرگ در افراد ۱۵ الی ۵۹ سال می باشد.
بیماریهای قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در جهان است، از طرفی حدود ۸۰ درصد مرگ و میرها در بیماری های قلبی عروقی ناشی از پرفشاری خون، مصرف سیگار و کلسترول بالا میباشد. از میان این سه علت، پرفشاری خون مهمترین علت مستقیم در مرگ و میر در کل دنیاست.
نمک (سدیم) علت اصلی پرفشاری خون می باشد. فشار خون به تنهایی باعث حدود ۵۰ درصد از بیماری های CV در سراسر جهان می شود. در مجموع، ۱۰ تا ۳۰ درصد از بزرگسالان تقریباً در همه کشورها از فشار خون بالا رنج می برند، اما ۵۰ تا ۶۰ درصد دیگر اگر فشار خون پایین تری داشته باشند، از سلامت بهتری برخوردار خواهند بود. حتی کاهش اندک فشار خون برای این "اکثریت خاموش" خطر حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد.
براساس برآوردهای موجود میزان دریافت روزانه نمک در کشور ۱۰ الی ۱۵ گرم ( ۲ برابر مقادیر توصیه شده سازمان جهانی بهداشت، ۵ گرم در روز ) میباشد. متوسط مصرف جهانی بزرگسالان ۴۳۱۰ میلی گرم در روز سدیم (معادل ۱۰/۷۸ گرم در روز نمک) است. این بیش از دو برابر توصیه سازمان بهداشت جهانی برای بزرگسالان کمتر از ۲۰۰۰ میلی گرم در روز سدیم (معادل کمتر از ۵ گرم در روز نمک) است.
اثر اولیه سلامتی مرتبط با رژیم های غذایی سرشار از سدیم، افزایش فشار خون، افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، سرطان معده، چاقی، پوکی استخوان، بیماری منیر و بیماری کلیوی است. تخمین زده می شود که ۱/۸۹ میلیون مرگ در سال با مصرف بیش از حد سدیم مرتبط است.
کاهش مصرف سدیم یکی از مقرون به صرفهترین اقدامات برای بهبود سلامت و کاهش بار بیماریهای غیرواگیر است. به ازای هر یک دلار آمریکا سرمایهگذاری شده در افزایش مداخلات کاهش سدیم، حداقل ۱۲ دلار آمریکا بازگشت خواهد داشت.
در کشورهای توسعه یافته بیشتر از ۸۰% نمک مصرفی، نمکهای پنهان در مواد غذایی می باشد ولی در کشور ما با توجه به الگوی مصرف مواد غذایی، بیشترین منبع نمک غذاهای خانگی می باشد. با توجه به اینکه نان غلات قوت غالب در کشور ما میباشد روزانه مقادیر زیادی نمک به صورت نامحسوس به بدنمان ورود پیدا میکند.