نشانه یا ریسک های خطر اقدام به خودکشی
عظیمی کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت استان اردبیل درمصاحبه با خبرنگار وبدا با اشاره به مولفه های خطر اقدام به خودکشی ضمن تشریح ابعاد این موضوع گفت :
فاکتورهای خطر متعددی دراقدام به پدیده تلخ وناگوار خودکشی وجود داردکه ذیلا به مواردی چند جهت تنویر افکار عمومی وتوجه ویژه خانواده ها اشاره میکنم.
عظیمی کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت استان اردبیل درمصاحبه با خبرنگار وبدا با اشاره به مولفه های خطر اقدام به خودکشی ضمن تشریح ابعاد این موضوع گفت :
فاکتورهای خطر متعددی دراقدام به پدیده تلخ وناگوار خودکشی وجود داردکه ذیلا به مواردی چند جهت تنویر افکار عمومی وتوجه ویژه خانواده ها اشاره میکنم.
▶️احساس درماندگی و یا نداشتن هیچگونه امیدی نسبت به آینده
_گاه هر انسانی بعد از هر بار شکست در زندگی به صورت مقطعی افسرده و ناامید می شود اما این احساس گذرا بوده و بارقه ای از امید مجددا ظاهر می شود.اما در برخی افراد احساس ناامیدی بسیار طولانی بوده به گونه ای که قادر به دیدن موفقیتهای خود نیز نمی باشد
▶️احساس منفی نسبت به خود
_احساس می کنند به عنوان یک فرزند،یک پدر،یک مادر،...در قبال خود و خانواده یا دیگران وظایف خود را به خوبی انجام نداده اند و به طور کلی حس بدی نسبت به خود و به تصمیمات خود دارند.
▶️ تهدید به اقدام به خودکشی
_این افراد قبل از اقدام عملی، بارها تهدید به خودکشی می کنند گاهی با خنده گاهی با گریه گاهی با خشم.اگر کاملا مطمئن هستید که شوخی می کند یا برای بدست آوردن چیزی به دروغ تهدید می کند بازهم آن را جدی بگیرید.جدی گرفتن تهدید به خودکشی یک انسان به معنای تهیه کردن هر آنچه که او می خواهد نیست به حرفهایش و خواسته هایش گوش دهید، او و نیازهایش را درک کرده و همدلانه پاسخ دهید
▶️سوءمصرف مواد
_برخی تحقیقات نشان داده اند که سومصرف مواد ۱۳ برابر احتمال خودکشی را بالا می برد.
▶️کناره گیری و احساس تنهایی
_تعاملات بین فردی یا اجتماعی فرد به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند.تمایلی به حضور در جمع ندارند و از دوستان صمیمی خود فاصله می گیرند.
▶️پرخاشگری و تحریک پذیری
_گاهی این افراد بسیار تحریک پذیر بوده و در برابر کم اهمیت ترین اتفاقات واکنش پرخاشگرانه شدید نشان می دهند. باید اشاره کنم گاهی این پرخاشگری جلوه بیرونی دارد و من و شما می بینیم و گاهی نیز درونی است فرد ظاهری آرام دارد ولی از درون عصبانی است اما بروز نمی دهد.
▶️در اختیار داشتن ابزار مرگبار
_این ابزار می تواند وجود اسلحه در منزل باشد یا برخی قرص ها که هیچگونه استفاده خانگی ندارند یا ......
▶️احساس "اضافی بودن" برای دیگران
_این افراد احساس می کند برای خانواده و یا جامعه مفید نیستند. ▶️تغییر شدید خلق و خو و رفتار
_عادات رفتاری و به طور کلی سبک زندگی فرد تغییر می کند. در میزان خواب و یا اشتهای وی تغییرات دیده می شود. عملکرد تحصیلی یا شغلی پایین می آید. در طول روز شاید چندین بار خلق وی از آدم افسرده به آدم خنثی یا شاد تغییر می کند
▶️اغلب در مورد مرگ صحبت می کند
_آرزوی مرگ دارد و مرگ را تنها راه رهایی از درد میداند.
▶️رفتارهای خودآسیب زا
_این افراد به بدن خود به اشکال مختلف آسیب می زنند از زدن سر یا مشت به دیوار تا تیغ زدن های سطحی و گاها عمیق بر روی بدن
▶️درگیری در رفتارهای پرخطر
_در مصرف مواد و مشروبات الکلی زیاده روی می کند، رانندگی پرخطر دارندو ..... نسبت به عواقب این رفتارها نگران نیست.
▶️برنامه ریزی برای مراسم ترحیم
_ اغلب مراسم ترحیم خود را توصیف می کنند. ▶️بخشیدن وسایل مورد علاقه خود به دیگران
_وسایلی را که بسیار برای خود مهم و ارزشمند بود به دیگران می بخشد.
درپایان کارشناس سلامت روان معاونت اموربهداشتی ومرکزبهداشت استان اردبیل مهندس عظیمی ضمن توصیه به خانواده ها افزود:توجه واهمیت دادن به نیاز های روحی،روانی واجتماعی جوانان وفرزندان امری است مهم که باید معقولانه وبا اقناع عقلایی بدون توسل به زور وتحکم پاسخ داده شود وسرکوب نیازهای احساسی ،عاطفی وحتی مادی فرزندان بدون دلایل موجه ومنطقی لطمات جبران ناپذیری را برای خانواده وجامعه بدنبال خواهد داشت