دستاوردهای حوزه سلامت استان؛
ارتقاء بهداشت عمومی و افزایش خدمات/ اردبیل در مرز توسعه درمانی است
به گزارش خبرنگار وب دا، حوزه سلامت یکی از حوزه هایی بود که با وقوع انقلاب و حاکمیت نظام جمهوری اسلامی ایران و در کل طی ۴۰ سال گذشته بیشترین تحول و توسعه را داشته است. پیشرفت بخش های مختلف این حوزه انکارناپذیر بوده و در بررسی دستاوردهای انقلاب به عنوان ویترین معرفی می شود.
مقایسه سطحی از وضعیت سلامت کشور بویژه در مناطق محرومی همچون اردبیل طی ۴۰ سال قبل با شرایط کنونی مهر تائیدی بر توسعه بخش های مختلف حوزه سلامت، ارتقا بهداشت عمومی، رفاه اجتماعی و البته افزایش طول عمر و امید به زندگی بوده است.
فراموش نکرده ایم که در طول دوران قبل از انقلاب چگونه بیماری های ساده مرگ های گسترده را رقم می زد، اما امروز بیماری هایی نظیر فلج اطفال دیده نمی شود، خانه های بهداشت و پزشکان به روستاها برده شده، بیماری های واگیردار ریشه کن شده، فضای درمانی توسعه یافته و هر روز خبرهایی از نوآوری و پیشرفت های علمی در زمینه های مختلف به گوش می رسد.
استان اردبیل نیز از این قاعده مستثنی نیست، شرایط سلامت قبل از انقلاب در این استان با شرایط فعلی قابل مقایسه نبوده و پیشرفت های چند صد درصدی در مقایسه حوزه های بهداشتی، درمانی، پزشکی و حتی زیرساخت ها و توسعه سخت افزاری به چشم می خورد.
توسعه حوزه سلامت اردبیل در سایه تاسیس دانشگاه علوم پزشکی
توسعه هایی که تا پیش از این قابل تصور نبود، در این راستا با قدرت اخوان اکبری رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل به گفتگو نشستیم تا دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه سلامت، بهداشت و درمان استان اردبیل را بررسی کنیم.
گفتنی است رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان پیش از این در گفتگو با شبکه سراسری سلامت سیمای جمهوری اسلامی ایران، این دستاوردها را تشریح و اعلام کرده بود، اما در گفتگو با خبرنگار مهر از زاویه ای دیگر بخش سلامت استان را مورد بررسی قرار می دهیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در بررسی دستاوردهای حوزه سلامت تاکید دارد که مهمترین و اساسی ترین دستاورد نظام در استان ایجاد و تاسیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال ۱۳۷۲ بود که به دنبال خود برکات زیادی را از لحاظ زیرساخت های آموزشی و درمانی و بهداشتی از قبیل احداث دانشکده های علوم پایه، ستاد مرکزی، پایگاه ها و مراکز جامع خدمات سلامت و اورژانس های شهری و جاده ای در پی داشت.
افزایش ۱۳۰ درصدی فضای درمانی و بیمارستانی
اخوان اکبری با بیان اینکه قبل از انقلاب کلا چهار شبکه بهداشتی و درمانی در سطح استان داشتیم که این رقم در حال حاضر به ۱۰ شبکه ارتقا یافته است، یادآور شد: در بحث فضای درمانی و بیمارستانی نیز طی ۴۰ سال گذشته این استان با ۱۳۰ درصد رشد مواجه بوده چنانچه قبل از انقلاب هفت مورد بیمارستان در سطح استان کاربری درمانی داشت که به برکت انقلاب و ایجاد دانشگاه، هم اکنون ۱۶ باب کاربری درمانی و آموزشی وجود دارد که ۱۱ باب آن دولتی، دو باب تکمیلی، دو باب خصوصی و یک باب متعلق به بنیاد شهید است که همگی درحال خدمت رسانی به مردم هستند.
وی ادامه داد: تخت های بیمارستانی فعال موجود قبل از انقلاب نیز کمتر از ۵۰۰ تخت بود که در حال حاضر به دو هزار و هشت تخت رسیده که با پیش بینی های سطح بندی خدمات بهداشتی و درمانی تا چشم انداز سال ۱۴۰۴ به سه هزار و ۴۴۸ تخت فعال قابل افزایش خواهد بود.
دستیابی به ۳۴۰۰ تخت بیمارستانی تا سال ۱۴۰۴
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان متذکر شد: همچنین در این راستا نسبت ضریب اشغال تخت فعال فعلی به ازا هزار نفر جمعیت در استان ۱.۱۹ در مراکز درمانی دانشگاه و ۱.۵۶ در مراکز درمانی کل استان می باشد و تا چشم انداز ۱۴۰۴ این رقم به ۲.۳۵ در هزار نفر جمعیت می رسد، ضمن اینکه نسبت آمار کشوری فعلی (۱.۶۵) به ۲.۶۵ تا سال ۱۴۰۴ خواهد رسید.
وی با بیان اینکه پیش از انقلاب هیچ تخت ویژه ای در مراکز درمانی اردبیل وجود نداشت، بیان داشت: امروز بیش از ۳۳۰ تخت در قالب آی سی یو- ان آی سی یو- سی سی یو- پی آی سی یو و وی آی پی وجود دارد.
اخوان اکبری تاکید کرد که در این خصوص یکی از مهمترین خدمات انجام یافته راه اندازی بخش جراحی قلب و آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی دولتی و یک مورد آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در بخش خصوصی استان است.
وی با مقایسه توسعه تجهیزاتی و زیرساخت های درمانی طی قبل از انقلاب و پس از آن اضافه کرد: قبل از انقلاب این استان فاقد تجهیزات پیشرفته درمانی بود، اما به برکت انقلاب راه اندازی تعداد هفت مورد سی تی اسکن در بخش دولتی و چهار مورد در بخش خصوصی، دو مورد ام آرآی در بخش دولتی و دو مورد در بخش خصوصی، یک مورد راه اندازی رادیوتراپی پیشرفته در بخش دولتی و یک مورد در بخش خصوصی از اقدامات اساسی بوده که همگی درحال خدمت رسانی به مردم هستند.
افزایش چشمگیر تجهیزات پیشرفته در راستای توسعه درمانی
عضو ارشد حوزه سلامت استان یکی دیگر از تحولات ارزشمند در حوزه سلامت را که در زمان دولت تدبیر و امید به مرحله اجرا گذاشته شد، طرح تحول نظام سلامت برشمرد و ادامه داد: در قالب این طرح ضمن ارایه بسته های خدمت رسانی در بیمارستان های دولتی و مناطق محروم و مرزی به مردم استان، با تاسیس ۱۸ کلینیک تخصصی و فوق تخصصی ویزیت مردم با کمتر از پنج هزار تومان صورت می پذیرد.
وی با بیان اینکه قبل انقلاب در سطح استان کمتر از هزار نفر نیروی استخدامی بود که این رقم هم اکنون به بیش از هشت هزار و ۱۳۰ نفر افزایش یافته است، عنوان کرد: علاوه بر این درحال حاضر۹۰۰ پزشک شاغل در قالب ۵۷۵ پزشک عمومی، ۲۷۳ نفر متخصص، ۵۳ نفر فوق تخصص در استان داریم.
اخوان اکبری افزود: ضمن اینکه ۲۱۴ نفر دندانپزشک نیز در سطح این استان مشغول خدمت هستند که در آمار پزشکان نیامده است این درحالی است که قبل انقلاب هیچ پزشک متخصصی در استان نداشتیم و یا اگر بود انگشت شمار و پزشک خارجی بود.
توسعه زیرساختهای پزشکی و اورژانسی
وی در بحث توسعه زیرساخت ها بویژه در زیرساخت های فوریت های پزشکی و اورژانسی بعد از انقلاب تصریح کرد: در این خصوص طی چهار دهه گذشته تعداد ۲۳ پایگاه اورژانس شهری و۳۰ پایگاه جاده ای، ۱۱۲ آمبولانس، دو اتوبوس آمبولانس، یک فروند بالگرد هوایی و یک باب بیمارستان صحرایی احداث یا خریداری شده است.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تعداد ۲۰ داروخانه دولتی و ۱۴۴ داروخانه خصوصی در سطح استان فعال بوده و تعداد آزمایشگاه ها نیز از هشت مورد قبل از انقلاب به ۵۴ مورد و تعداد مراکز رادیولوژی از دو مورد به ۳۳ مورد بعد انقلاب افزایش داشته است.
وی یکی از دستاوردهای حوزه سلامت پس از انقلاب را در بخش آموزشی برشمرد و افزود: پس از تاسیس دانشگاه در سال ۷۲ تعداد ۵۳ رشته تخصصی فلوشیب و فوق تخصصی و پنج رشته دستیاری تخصصی و هشت رشته کارشناسی ارشد در استان راه اندازی شد و در حال حاضر ۲۳۵ عضوهیئت علمی به تفکیک ۱۰ استاد، ۳۵ دانشیار،۱۵۱ استادیار و ۳۹مربی در دانشگاه مشغول فعالیت هستند.
ایجاد مراکز علمی و تخصصی و تحول حوزه آموزش
اخوان اکبری یادآور شد: دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با ۹ دانشکده و ۳۶ رشته و یک دانشکده اقماری در شهرستان خلخال با چهار رشته فعال بوده و سه هزار و ۱۱۵ دانشجو مشغول خدمات آموزشی و تربیت نیروهای پزشکی و پیراپزشکی مورد نیاز هستند.
وی در خصوص راه اندازی و فعالیت مراکز علمی و تخصصی نیز گفت: راه اندازی مراکز تحقیقات سرطان، مرکز رشد و فناوری، مرکز ناباروری و مراکز آموزش سلامت از دستاورد های دیگر در حوزه سلامت استان است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه قبل از انقلاب تعداد ۲۶ مرکز بهداشت در استان وجود داشت، متذکر شد: به یمن انقلاب اسلامی امروزه تعداد ۱۱۲ مرکز جامع خدمات سلامت، ۵۱۹ خانه بهداشت،۶۴ پایگاه بهداشت و۹۷ مرکز ترک اعتیاد در خط مقدم عرصه تامین سلامت و پیشگیری از بیماری های مناطق و آحاد استان فعال هستند.
کاهش مرگومیر نوزادان و کودکان دستاورد بزرگ انقلاب در حوزه سلامت
وی یکی از مهمترین دستاوردهای حوزه سلامت در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی را کاهش میزان مرگومیر نوزادان و کودکان برشمرد و بیان داشت: قبل و اوایل انقلاب مرگومیر نوزادان و کودکان به علت عدم رعایت موازین بهداشتی و نبود امکانات بهداشتی و درمانی آمار بالایی را رقم میزد، اما هم اکنون مرگومیر نوزادان به رقم ۸.۶ در هزار تولد کاهش یافته است.
اخوان اکبری تاکید کرد که براین اساس میزان مرگ ومیر نوزادان زیر یک سال از ۳۵.۷ به ۱۱.۶ در هزار تولد و میزان مرگومیر کودکان زیر پنج سال از ۴۴.۷ به ۱۳.۹ در هزار تولد رسیده است.