دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اهداف و برنامه های طرح بسیج ملی کنترل فشار خون راتشریح کرد.

۱۷ خرداد ۱۳۹۸ | ۱۳:۲۴ کد : ۷۰۶۶ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۵۰۵
دانشگاه علوم پزشکی اردبیل  اهداف و برنامه های طرح بسیج ملی کنترل فشار خون راتشریح کرد.

به گزارش وبدای دانشگاه علوم پزشکی اردبیل،

دکتر قدرت اخوان اکبری دراولین روز از طرح همگانی ارزیابی وسنجش فشارخون همزمان باکل کشور با تشریح اهداف و برنامه های این حرکت ملی گفت: فشار خون بالا از مهمترین عوامل خطر تهدیدکننده سلامت مردم و اصلی ترین عامل مرگ ومیر درجهان وایران است.

مرگ زودرس ناشی از سکته های قلبی و مغزی معلول این بیماری بوده و بالغ بر نیمی از کل موارد مرگ درکشور را به خود اختصاص داده اند.

شایان ذکر است در سال ۱۳۹۵ به طور متوسط ۲۲ درصد زنان و ۲۱ درصد مردان ایرانی مبتلا به فشارخون بالا بوده اند، همچنین گروه سنی ۵۵ تا ۶۹ سال نیز بیش از ۵۰ درصد دچار عارضه فشار خون بالا بودند، که متاسفانه برآوردها حاکی از آن است که حدود ۴۰ درصد مبتلایان به فشارخون بالا، از این بیماری خود آگاهی ندارند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل افزود: تغییرات گسترده در شیوه زندگی مردم از قبیل رشد شهرنشینی، آلودگی هوا، عادات غذایی نامناسب، مصرف غذاهای پرنمک باعث ایجاد پرفشاری خون در بین مردم شده است خوشبختانه نکته درخور توجه و کلید اصلی مبارزه با فشار خون نیز در مدیریت همین عوامل خطر نهفته است بصورتی که رعایت صحیح و کنترل این عوامل از سوی آحاد جامعه (من جمله عادات غذایی نامناسب) بیشترین کمک را درکاهش موارد ابتلاء به این بیماری مهلک فراهم خواهد آورد و نه استفاده از اقدامات درمانی پیشرفته و دارای هزینه های سنگین فردی واجتماعی که باکمال تاسف رقم سرسام آوری دربخش حوزه درمان دربوجه کشور مصروف درمان اینگونه بیماریها میشود که با برنامه ریزی درزیرساختهای بهداشتی وپیشگیری میتوان پیامدهای سنگین جانی ومالی آن را درکشورکنترل کرد. از این رو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همزمان با روز جهانی فشارخون، طرح «بسیج ملی کنترل فشارخون» را رسماً باشعار (فشارخون بدانیم، اقدام کنیم) در اولویت برنامه های بهداشتی سال ۱۳۹۸ قرار داده است که ارزیابی وسنجش فشارخون ازامروز ۱۷ خرداد دراقصی نقاط استان همزمان با سراسر کشور آغاز شده است وتا ۱۵ تیرماه ادامه خواهدیافت.

وی در خصوص عوارض فشارخون بالا اظهار داشت:

۱. در افرادی که فشارخون بالا دارند، به علت فشار وارده بر قلب به تدریج عضله قلب آنها ضخیم می شود. این ضخیم شدن می تواند فشار بر قلب را افزایش دهد و در طولانی مدت، عمر فرد را کم کند.

۲. فشارخون بالا باعث می شود تا چربی در دیواره سرخرگ ها سریع تر رسوب کند. رگ های قلب در این افراد زودتر تنگ می شوند و خون کمتری به عضله قلب می‌رسد. اگر رگ های قلب بسته شوند و خون اصلاً به عضله قلب نرسد، سکته قلبی رخ می دهد.

۳. رسوب چربی در دیواره سرخرگ های مغزی باعث کم شدن جریان خون به مغز می شود. اگر تنگی بسیار شدید شود و یا رگ های مغز کاملاً بسته شود، سکته مغزی رخ می دهد.

۴. فشارخون بالا می‌تواند باعث پارگی رگ های مغز شود و خونریزی مغزی ایجاد کند که ممکن است باعث مرگ شود و یا باعث اختلال در حرکت اندام ها، بینایی و قدرت تکلم شود.

۵. فشارخون بالا می تواند باعث نارسایی کلیه ها شود.

۶. در فشارخون بالا چشم می تواند مشکل پیدا کند و باعث خونریزی ته چشم، تاری دید و حتی کوری شود.

وی بیان داشت: لازم است هر بار که به پزشک و یا دیگر ارائه کنندگان خدمات سلامت مراجعه می کنیم، از آنها بخواهیم که فشارخون ما را اندازه گیری کنند. اگر از حد طبیعی بالاتر باشد، مراجعه به پزشک وکنترل وضعیت ضروری است.

دکتر اخوان اکبری بااشاره به نحوه صحیح اندازه گیری فشارخون درشرایط نرمال تصریح کرد: قبل از اندازه گیری فشارخون خود، غذا نخورید، قهوه و چای ننوشید، فعالیت بدنی انجام ندهید، سیگار یا قلیان نکشید، ادرار خود را کاملاً تخلیه کنید، و عصبانی نباشید.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اعلام اینکه تنها ۶۰ % بیماران مبتلا به فشارخون بالا از بیماری خود اطلاع دارند، بیان داشت: براساس برآورد ها، در ایران طبق آمار ۹۷ هزار نفر در سال ۹۶ دراثر بیماری های مرتبط با فشارخون بالا جان خود را از دست داده اند.

این مقام مسئول اعلام کرد: فشار خون علت بیش از نیمی از سکته ها قلبی و مغزی و به تنهایی عامل بیش از ۵۰ درصد از انواع معلولیت ها، فلج اندام ها، کاهش کمیت وکیفیت عمر، آسیب به سایر اندام های بدن از سایر آسیب های ناشی از این پدیده هستند.

دکتر اخوان اکبری افزود: وزارت بهداشت مرحله ارزیابی طرح «بسیج ملی کنترل فشارخون» را به عنوان اولویت برنامه های خود از ۱۷ خرداد تا ۱۵ تیرماه ۱۳۹۸ در دست اجرا دارد تا با اندازه گیری فشارخون عموم افراد ۳۰ ساله و بالاتر و زنان باردار ایرانی وبیماران کلیوی به اجرای برنامه های پیشگیری و کنترل فشارخون ایرانیان اقدام نماید که در این خصوص آحاد جامعه مشمول طرح میبایست با دردست داشتن کارت ملی با حضور در نزدیکترین مراکز بهداشتی ،مراکز درمانی وبیمارستانی، پایگاههای سلامت شهری وروستایی ،خانه های بهداشت وچادرهای ثابت و سیار برپا شده در اقصی نقاط شهرهای استان با سنجش فشار خون خود در این طرح ملی مشارکت ودست اندرکاران حوزه سلامت را یاری نمایند ویا بصورت غیرحضوری بااندازه گیری مطمئن و صحیح فشار خون در منزل با مراجعه به آدرس اینترنتی www.salamat.gov.ir نسبت به ثبت درجه فشارخون خود اقدام کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی در پایان توضیحات خودبا تاکیدبراینکه موفقت طرح منوط به مشارکت عمومی مردم است عنوان کرد؛ باتوجه به اینکه فشارخون گروه هدف درپرونده الکترونیکی افراد ثبت میشود

افرادی که درمعرض خطر ویا مرز پرفشارخونی قراردارند درجه بندی شده وتحت مراقبت وکنترل خواهند بود وتوصیه های لازم ازطریق مراکز بهداشتی جهت پیشگیری ودرصودت نیاز به مراکز درمانی معرفی خواهندشد

آخرین ویرایش۱۷ خرداد ۱۳۹۸