معاون امورش بهداشتی دانشگاه:
بیماری تب مالت بدلیل تماس با دامهای آلوده، نا کافی بودن پوشش واکسیناسیون دامی در سطح استان نسبت به سالهای گذشته روند افزایشی داشته است
به گزارش وبدای دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
دکتر بابک نخستین افزود: در بین این بیماریها بیماری تب مالت در تمام مناطق استان شیوع دارد و بدلیل تماس با دامهای آلوده، نا کافی بودن پوشش واکسیناسیون دامی و عدم رعایت موازین بهداشتی در مصرف فراورده های لبنی، تعداد مبتلایان این بیماری در استان نسبت به سالهای گذشته روند افزایشی داشته است. واکسیناسیون دامی، رعایت موازین بهداشتی در تماس با دامها بویژه بهسازی جایگاه نگهداری دام، استفاده از دستکش، چکمه در تماس با دامها بویژه ترشحات و احشاء آنها، جوشاندن شیر حداقل 3 تا 5 دقیقه قبل از مصرف و عدم استفاده از پنیر تازه و گذاشتن پنیر حداقل به مدت 3 ماه در آب و نمک از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری تب مالت می باشد.
وی بیان داشت: هاری از دیگر بیماریهای کشنده مشترک بین انسان و حیوان می باشد که با شروع علائم بیماری در انسان و حیوان مرگ و میر آن صد در صد می باشد. انسان از طریق گازگرفتگی با حیوانات از جمله سگ، گربه، گرگ و دامهای اهلی مبتلاء به بیماری و.... به آن مبتلاء می شود. متاسفانه میزان بروز حیوان گزیدگی در استان در مقایسه با کشور بالاست و استان اردبیل از نظر حیوان گزیدگی رتبه دوم در کشور دارد. خوشبختانه علیرغم بالا بودن میزان بروز حیوان گزیدگی در استان، بدلیل مراقبت و پیگیری فعال موارد حیوان گزیدگیها از طریق تزریق واکسن و سرم هاری هیچگونه مرگ ناشی از هاری انسانی در 5 سال گذشته در استان گزارش نشده است. با توجه به مرگ و میر صد در صد هاری لازم است در صورت حیوان گزیدگی فوراً به مراکز درمان پیشگیری هاری جهت مراقبت و تزریق واکسن و سرم هاری مراجعه نمایید. مراکز درمان پیشگیری هاری به صورت شبانه روزی در کلیه شهرستانها آماده ارائه خدمات می باشد و کلیه خدمات ارائه شده در این مراکز رایگان است.
دکتر نخستین اظهار داشت: از بیماریهای شایع مشترک بین انسان و حیوان بیماری کالاآزار یا لیشمانیوز احشایی است که بیماری بومی استان در شهرستان مشگین شهر می باشد ولی در سالهای اخیر در شهرستانهای گرمی، اردبیل و بیله سوار نیز گزارش شده است. این بیماری بیشتر در کودکان زیر 5 سال دیده می شود و اگر به موقع شناسایی و درمان نشود کشنده است. سگ های آلوده مخزن اصلی این بیماری هستند و این بیماری از طریق گزش پشه خاکی به انسان انتقال می یابد. شناسایی و تشخیص سریع و درمان بموقع بیماران و کنترل سگهای آلوده از اساسی ترین راه مبارزه و کنترل این بیماری است.
معاون بهداشتی دانشگاه تصریح کرد: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) از دیگر بیماریهای مهم و خطرناک مشترک بین انسان و حیوان است. موارد تایید شده این بیماری در سال جاری و سالهای گذشته به صورت تک گیر در استان گزارش شده است. انسان از طریق گزش یا له کردن کنه آلوده و یا تماس با ترشحات و بافتهای دام آلوده و گوشت تازه ذبح شده دام آلوده به این بیماری مبتلاء می شود. اگر بیماری به موقع شناسایی، تشخیص و درمان نشود کشنده است.
وی از شهروندان اردبیلی و مسافرین درخواست کرد با توجه به فصل شیوع این بیماری در استان با رعایت موارد مراقبتی از نظر گزش احتمالی کنه، از خرید گوشت خارج از چرخه کشتارگاهی (بدون معاینه و مهر دامپزشکی) اکیداً خودداری نموده و در صورت مواجهه با دام آلوده یا گزش کنه و بروز هر گونه تب و کبودی و علائم خونریزی در بدن سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه نمایید.
دکتر نخستین به مهمترین اقدامات پیشگیری کننده درجلوگیری از این بیماری به شرح زیراشاره کرد :
1. جلوگیری از محل هایی که کشتار غیر بهداشتی و غیر مجاز انجام میدهند
2. ذبح دامها در کشتارگاههای صنعتی
3. تهیه گوشت از مراکز مجاز با مهر دامپزشکی
4. قرار دادن گوشت تازه به مدت 24 ساعت قبل از مصرف در داخل یخچال
5. استفاده از وسایل ایمنی (کلاه، عینک، ماسک، روپوش، پیش بند پلاستیکی و چکمه) در هنگام ذبح دام
6. حفاظت فردی جهت جلوگیری از گزش کنه (استفاده از پیراهن آستین بلند، شلوار بلند، چکمه و دستکش در هنگام تماس با دام، تعویض لباسها پس از تماس با دام و بررسی آنها از نظر کنه)
7. خودداری از جداسازی کنه با دست بدون دستکش از بدن دام
8. استفاده از وسایل ایمنی در هنگام تماس با موارد مشکوک بخصوص اگر بیمار دچار خونریزی شده باشد،