عوارض مصرف زیاد نمک
در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه ها هم سالم بوده و عملکرد خوبی داشته باشند نمک مورد نیاز بدن تامین می شود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیه ها یا یکی از سیستم های مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و ایجاد ورم در تمام و یا قسمت هایی از بدن می شود.
مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماری های قلبی، عروقی به ویژه در افرادی که سابقه این بیماری ها را در خود یا خانواده دارند، می شود.
طبق تحقیقات مشخص شده است که دریافت زیاد نمک علاوه بر افزایش فشار خون، اثرات مضر دیگری نظیر سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و ... نیز بر سلامت دارند.
مصرف نمک زیاد، باعث افزایش احتباس مایعات در بدن می شود.کاهش مصرف نمک در این شرایط، حدود ۲ لیتر از مایعات بدن (۲ کیلوگرم از وزن بدن) را کاهش می دهد. در بسیاری از زنان که دچار ورم قوزک پا و تنگ شدن انگشتر در دست شان هستند، با کاهش مصرف نمک در غذای خود، ورم بسیار کاهش می یابد.
با توجه به موارد بالا می توان مضرات مصرف زیاد نمک را به شرح زیر خلاصه کرد:
مصرف زیاد نمک از مهمترین عامل افزایش فشارخون است. امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی و عروقی و پرفشاری خون، مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطر در بروز این بیماریها شناخته شده است.
دریافت زیاد نمک و سدیم و مصرف غذا و تنقلات شور و پرنمک سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادراری آن را افزایش می دهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان است(نمک یک مانع بزرگ برای داشتن اسکلت محکم)
مطالعات نشان میدهد مصرف مواد غذایی که میزان قابلتوجهی از نمک را وارد بدن ما میکنند، میتواند شانس ابتلا به سرطان معده را در جامعه افزایش دهد. مصرف بالای نمک میتواند مخاط معده را تخریب کند و این اتفاق یکی از راههای افزایش خطر سرطان معده است. دومین سرطان کشنده در ژاپن سرطان معده می باشد، زیرا در این کشور مصرف غذاهای شور و دودی بسیار رایج است.